CAM OLUŞUMU VE TARİHÇESİ

Camın nasıl yapıldığına dair birçok bilgi vardır. Cam ilk kez 4000 yıl önce Mısırlılar tarafından ortaya çıkmıştır. O zaman yapılarda kullanılmamasına rağmen bazı küçük eşyalarda ve gereçlerde kullanılmıştır. Ama 18. yüzyılın sonlarından itibaren Cam artık lüks bir ürün olmaktan çıkıp çelik ve beton kadar popüler bir yapı malzemesine dönüşmüştür.

Düz cam birkaç değişik maddenin su ile karıştırılmasından imal edilir.
Bu malzemeler;

  • Silis kumu.
  • Soda Külü.
  • Dolomit (Magnezyum ve karbonattan oluşmuş bir çeşit beyaz mermer).
  • Kireç Taşı.
  • Rafine edilmemiş sodyum sülfat.

CAM OLUŞUM SÜRECİ VE YAPIMI

Süreç ve besleme haznesine yeniden dönüştürülen cam parçaları ham malzemelerle birlikte boşaltılması ile başlamaktadır. Bunların hepsi eritilmektedir. Sürecin devamında bu karışım gazla çalışan büyük fırına girmektedir.

Fırının içindeki sıcaklık 1500 derecededir. Bu fırın 1500 ton erimiş camı içine alabilmektedir. Bu yenilenme odasında hava 1000 derece oluncaya kadar kapalı kalır. Bu malzemeler eriyip birbirlerine karışmaya başlarlar ve erimiş cam karışımı oluşmaktadır. Bu homojenleştirilmiş camı kendi derecesine eşitlemek için karıştırır. Boşaltım birkaç saat içinde bitirilir. Cam endüstrisinde en büyük merdanesidir.

Cam düzleştirmek için Likit Kalay küvetinin üzerine boşaltılır. Karamele kadar yumuşak iken bir şeridin içinde kalıp hale gelmektedir. Sıcağa bağlı olarak kırılmaması için kalay küvetindeki tüm malzemeler suyla ısısı düşürülerek soğutulur. Hazneden çıktığında camın ısısı yaklaşık 600 derecededir. Cam tekrar soğutulmalıdır. Bu devasa cam şerit 3,3 M enindedir.

Cam plaka hassas bir şekilde merdaneler üzerinde hareket ederken yol boyunca kademeli olarak soğutulur. Cam hala yumuşak biçimdedir. En büyük merdane tarafından işaretlemeler yapılır. Camın her yeri aynı kalınlıkta ve yoğunlukta olmalıdır. Lazer tarayıcı tarafından kalınlık ve yoğunluğu milimetrenin %1 aralığında ölçer ve cam sertleşir. Sonraki aşamada kesime geçilir. Karpit yuvarlayıcı kesimden önce camın üzerine uzunlamasına ve enine olarak bir çentik atar. Cam kolaylıkla ayrılmasını sağlar.

Cam şeritlere ayrılır ve konveyör üzerinde ilerler. Merdane cam fazlalıklarının atımını sağlar. Geri kalan parçalar daha sonra dönüştürülmek üzere yerdeki kaydırma oluğuna düşerler. Bu kauçuk kaplı merdaneler cam plakaları denetleme ve kontrol odasına götürür. Denetleme ve kontrol yerine geldiklerinde bu çok büyük cam levhalar dikkatle ters yüz edilirler. Cam olası bir hataya karşı lambalarla dikkatlice incelenir. İnceleme bittikten sonra cam levhalar bir kez daha ele alınır ve dikey olarak depolanır. Cam yapımı bir kaç gün çalışma gerektiren bir iş olarak tanımlanmaktadır. Isı füzyonuyla akışkan malzemeler şeffaf cama dönüştürülmektedir.

CAM TEMİZLİĞİ ve DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

Ev temizliğinin en karmaşık noktalarından biri ulaşılamaz kısımları ve adeta laf dinlemez çocuk gibi olan su lekeleri ile camlardır. Camlarımızın temizliği hususunda izlenecek en doğru yöntem nedir ? Her ne kadar cam silmede en önemli nokta kullanılan bezin temizliği ve uygunluğu gibi görünse de, kullanılan metod da en az bu nokta kadar önem taşımaktadır.

Günümüz trendlerinden olan doğal temizlik yöntemlerine yönelim, cam silme konusunda da kendisini göstermiş ve kimyasallardan çok doğal malzemeler kulanılmaya başlanmıştır.

Cam Nasıl Silinir?

Bahsedilen doğal yöntemlerin en başında sirke, maden suyu, limon suyu gibi malzemeleri sıralamak mümkünse de tek başına bu malzemeler bir anlam ifade etmeyecek ve ister istemez marketten alınan kimyasal maddelere de bu doğal malzemelerin etkisini artırmak amacıyla başvurulacaktır. Camların parlaklığı ve doğal görünümünü ön plana çıkarmak için, cam silme suyunun içerisine bir kaç tatlı kaşığı sirke eklenmesinde fayda vardır. Camlarda su izi kalmaması için, silinen ve temizliği gerekli şekilde yapılan camlar sonrasında kuru ve temiz bir bez ile mutlaka iz bırkmayacak şekilde durulanmalıdır.