Fransız İhtilali ve Sanayi Devrimi gibi olaylar tüm dünyayı etkileyen ve birçok toplumsal, sosyal, sanayi açısından sonuçlar doğurmuştur. Kentleşme ve sanayileşme bundan sonraki dünyanın gelişimini etkilemiştir. Sanayisel büyüme birçok olgunun sektör haline gelmesi ile gerçekleşmiştir. İnsan yaşadığı sürece kirletecek ve bunu dezenfekte etmek isteyecektir. Dolayısı ile de hijyen bir sektör haline gelmiştir.

Dünya’da Hijyen

Sanayileşme ile hizmet sektörü en fazla gelişim gösteren alan olmuştur. Ancak temizlik sektörü bin dokuz yüz doksanlarda gelişmeye başlamıştır. Bu ilk gelişimini Almanya başlatmıştır. Almanya dan sonra diğer hizmet sektörlerine yetişecek ve rekabet ortamı oluşacaktır.

Brezilya özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa’nın bu sektördeki payından fazlasını oluşturmaktadır.

Sabun ve temizlik sektörü olarak gelişimlerinin hedefinde Hindistan, Çin, Şili yer almaktadır.

Dünyada hijyen maddeleri ihracatında ilk sırayı 15.1 pay le almaktadır. Devamında sırasıyla 12.0 Amerika Birleşik Devletleri, 6.2 Fransa, 6.0 Belçika, 5.7 Hollanda, 5.0 Çin, 4.5 İngiltere,4.2 Japonya, 4.1 İtalya, 2.1 İspanya, Polonya, 1.7 Malezya, 1.5 Endonezya, 1.4 Kanada, Türkiye almıştır.

Dünya üzerinde sabun ve hijyen ürünlerinde lider sayılacak firma, Procter and Gamble.

Türkiye’de Hijyen

Türkiye’de ise hijyen sektörü bin dokuz yüz ellilerde yabancı firmaların aracılığı ile başlamıştır. Ancak Osmanlı İmparatorluğunda Fatih Sultan Mehmet döneminde sabun ile ilgili düzenlemeler ve ayarlamalar yapıldığı görülmüştür.

Geleneksel olarak Türk milleti hijyen, düzen konusunda oldukça titizdir. Bayramdan önce ve sonra, baharda yapılan, misafir geleceğinde ve gittikten sonra yapılan düzenleme ve toparlanmalar buna kanıt olacak şekildedir. Bir Türk kadının evinde fazlasıyla sabun, deterjan bulunmaktadır.

Hijyen için kullanılan ürün denilince akla çamaşır deterjanı, bulaşık deterjan, yumuşatıcı, çamaşır suyu, sıvı ve kalıp sabunlar gelmektedir. Hijyen malzemeleri endüstri bazında hazırlandığından farklı beklentileri karşılamak için geliştirilmekte ve revize edilmektedir. Örneğin kumaşın türüne göre çamaşır deterjanları üretilmektedir. Önceden tüm renkler için tek bir deterjan seçeneği var iken artık renkliler için ayrı, beyazlar için ayrı deterjan üretilmekte ve kullanılmaktadır. Araştırma ve geliştirme çalışanları bu gibi farklı fikirler ile farklı deterjan çeşitleri oluşturabilmektedir. Bir deterjan firması ise müşterilerinin çamaşırlardaki zor lekeleri nasıl çıkardığını sorarak onlardan aldığı bulaşık deterjanı içeren çamaşır deterjanı üretmişlerdir.

Bazı deterjan firmaları ise, çevreye verilen zararları azaltmak, sera gazı atılımını en aza indirmek için çalımalar yapmaktadır. Bu atılan adımlar doğanın korunumu için büyük önem teşkil etmektedir. Bu süreçten tüketici ve üretici de karlı çıkmaktadır.